zaterdag 7 april 2012

Indonesische recepten - Soto ayam

Het is bijna Pasen, de dagen van ontspannen brunches en etentjes. Ik zeg expres 'etentjes' omdat samen genieten van een maaltijd nu een ander gevoel heeft dan tijdens kerst.

Een bij uitstek voor Pasen geschikte Indische maaltijd is soto ayam. Eigenlijk aten we het vroeger niet zo vaak. Ik denk dat de manier waarop het opgediend en gegeten moet worden, niet helemaal naar mijn vaders smaak was. Het heeft iets van een buffet, maar dan aan tafel gegeten en niet 'lopend', zoals mijn moeder het noemde. Het hoofdgerecht is een pan met  pittige kippensoep met daaromheen allerlei schaaltjes met rijst, 'glasmie', gekookte aardappelen, groenten, ei en allerhande droge ingrediënten om naar eigen smaak aan je portie soep toe te voegen. Het is een ongedwongen maaltijd omdat iedereen bezig is met het samenstellen van steeds verschillende vullingen.

Dit heb je nodig:

■     1 kip van ca. 1,5 kilo
■     2 tenen knoflook, geperst
■     5 takjes bladselderij
■     1 prei
■     2 uien, waarvan 1 in vieren en de tweede gesnipperd
■     2 rode lomboks, ontpit en in smalle ringetjes gesneden
■     2 daon salamblaadjes
■     2 theelepels vers geraspte gember of 1 flinke theelepel gemperpoeder
■     1 theelepel trassipoeder
■     2 theelepels ketoembar
■     1 flinke theelepel koenir
■     2 afgestreken theelepels djinten
■     5 kemirienoten
     
       Voor de vulling in de schaaltjes (hoeveelheid naar behoefte)
■     lenteuitjes, in smalle ringetjes
■     'glasvermicelli', voor informatie over de bereiding, klik hier
■     hardgekookte eieren, in partjes
■     gekookte aardappelen (vastkokend), in schijfjes of blokjes
■     spitskool, in smalle reepjes
■     tauge (eventueel eerst in vergiet met kokend water overgieten en uitlekken)
■     lontong *
■     gefruite uitjes
■     sambal goreng kentang (pittige 'frietsticks', te koop in de toko)
■     sambal badjak of sambal jeruk/djeroek (géén sambal oelek)

Bereiding
●     Doe de kip in een grote soeppan en giet er zoveel water bij dat hij net 'onder' staat en breng
       het water aan de kook;
●    Voeg de uienkwarten, prei, takjes selderij en daon salamblaadjes toe en laat alles ca. een uur
       trekken;
●     In een vijzel fijnwrijven: gesnipperde ui, lomboks, knoflook, kemiries, gember en trassi en fruit dit
       mengsel in wat olie even aan;
●     Haal de (gare) kip uit de bouillon en het vlees in stukjes scheuren; even apart houden;
●     Zeef de bouillon en nadat de bouillon weer terug in de pan is, wordt het gefruite mengsel
       toegevoegd;
●     Kruid de bouillon verder bij met de koenir, ketoembar en djinten; voeg daarna de kipstukjes
      weer toe; goed doorwarmen; je kunt eventueel een beetje zout toevoegen

Zorg ervoor, dat de soto tijdens de maaltijd goed warm blijft!

Hoe eet je het?
Doe eerst de vullingen/bijgerechten die je lekker vindt in een soepkom en schep daarna pas de hete soto erop.

* Lontong is rijst in een zakje. Je kunt de zakjes in de toko kopen. De rijst verandert tijdens het koken in een compact kussen. Lontong moet na het koken eerst afkoelen voordat het in blokjes gesneden wordt. Het wordt meestal koud opgediend en wordt door de soto verwarmd. Veel Nederlanders zijn er niet echt gek op vanwege de wat aparte textuur.

Selamat makan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten