maandag 23 mei 2011

Doeltreffende presentaties - Tips voor het rangschikken van informatie

Je gaat een presentatie geven. Het onderwerp is bekend en je hebt al veel research gedaan om de juiste informatie te vinden. Maar hoe ga je nu verder? Wat is voor jouw presentatie de beste manier om de informatie in het hoofdgedeelte aan te bieden? 

Er zijn verschillende manieren om die informatie te rangschikken en de effectiviteit van je presentatie te verhogen. Hoewel sommige manieren elkaar overlappen, geven ze je wel inzicht in wat je het best kunt gebruiken om je luisteraars te overtuigen of te instrueren.

Chronologisch
Je volgt de tijdslijn en de volgorde van de gebeurtenissen. Dus: eerst gebeurde A, daarna B, vervolgens C om te eindigen met D.

Ruimtelijk
Je beschrijft een situatie die zich op verschillende plaatsen voordoet, maar op elk van die plaatsen anders wordt aangepakt. Als voorbeeld de zogenaamde prachtwijken, de probleemwijken in steden die extra veel hulp krijgen om hun slechte naam te verliezen. Wat is de aanpak in Amsterdam? En in Eindhoven. Waarom is de aanpak per stad verschillend?

Thematisch
Als je meerdere ideeën over een onderwerp hebt, leid je jouw luisteraars van het ene naar het andere en kom je uiteindelijk bij het beste idee uit. Je kunt deze manier gebruiken als je wilt laten blijken dat je goed over het onderwerp hebt nagedacht en je ervan overtuigd bent dat er maar één manier de beste is.

Opeenvolgend
In een instructieve presentatie beschrijf je de stappen van een proces of de volgorde van een procedure. Hoe maak je een profiel in Facebook aan? Hoe stel je jouw voorkeuren in?

 Rubriceren
Het onderwerp dat je ter sprake wilt brengen, kun je in verschillende groepen verdelen, b.v. boeken in genres, computers in notebooks en tablets, social media in Facebook, LinkedIn en Twitter.

Vergelijkend
Dit spreekt voor zich: denk aan een productpresentatie waarin je eenzelfde type product van verschillende merken met elkaar vergelijkt, b.v.  iPhone, Blackberry en Samsung Galaxy S.

Probleem en oplossing
Je bespreekt een probleem en biedt verschillende oplossingen aan. Net als bij de thematische aanpak, kom je uiteindelijk terecht bij de oplossing waar je achter staat. 

Oorzaak en gevolg
Als je informatie op deze manier presenteert, beschrijf je de aanleiding en de gevolgen. Maar het kan ook andersom: je bespreekt één effect met mogelijke (meerdere) oorzaken.

Voor- en nadelen
Gebruik deze manier om aan te tonen dat verschillende factoren elkaar compenseren of juist tenietdoen. 

Welke manier je ook kiest, zorg ervoor dat het goed onderbouwd is en anticipeer op de vragen die je luisteraars hierover kunnen stellen.

Wil je weten hoe je effectieve en overtuigende presentaties moet houden, volg dan de workshop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten