dinsdag 31 mei 2011

Onderhandelingen en lichaamstaal


We denken vaak dat onze overtuigingskracht in ons woordgebruik ligt, maar dat is niet waar. Ongeveer 80% van onze boodschap wordt niet overgebracht door wat we zeggen, maar wat we met onze houding uitstralen tijdens het spreken.
We moeten ons ervan bewust zijn dat onze non-verbale taal soms een heel andere boodschap uitzendt dan wat we met onze mond zeggen. Een beetje geoefende gesprekspartner pikt dit al snel op en kan er zijn of haar voordeel mee doen. Een getrainde onderhandelaar zal veel aandacht besteden aan de  lichaamstaal van de tegenpartij. Hij kijkt en luistert om tegenstrijdigheden  in onze gesproken taal en lichaamshouding te ontdekken, zodat hij op het juiste moment kan toeslaan.
Gelukkig kunnen we leren hoe we onze lichaamstaal in toom kunnen houden door de volgende punten in de gaten te houden.

Wees zelfverzekerd, zowel in je houding als met je stem. Geloof in wat je zegt. Een gebrek aan zelfvertrouwen heeft de volgende kenmerken: het ontwijken van oogcontact, aarzelend of stotterend spreken en zelfs plotseling transpireren. Je kunt dat laatste voorkomen door aan het begin van de onderhandeling je colbert uit te doen. Dit voorkomt niet alleen dat je het te warm krijgt, maar straalt ook uit dat je op je gemak bent.

 Houd je stem op een constante toonhoogte. Als je zelf niet gelooft in wat je zegt, of je bent heel zenuwachtig, heb je de neiging om met een hogere stem te spreken.
Spreek in een gelijkmatig tempo. Het presenteren van een zwak argument gaat vaak gepaard met sneller spreken.

Laat je niet van je stuk brengen door stiltes. Stiltes inbouwen is een veelgebruikte onderhandelingslist om de andere partij uit te lokken tot het doen van onvoorbereide toezeggingen. Blijf kalm. Houd oogcontact tijdens de stilte, waarmee je laat zien dat je je hierdoor niet laat beïnvloeden.

Laat je handen rusten. Speel niet met je pen want dit kan overkomen als besluiteloos zijn. Door het aanraken van voorwerpen of het aanraken van jezelf - krabben, wrijven - zend je de boodschap uit dat je niet gelukkig bent met hoe de dingen gaan.

Vermijd om te vaak je keel te schrapen en veelvuldig een slokje water te nemen. Dit zijn aanwijzingen dat je tijd probeert te rekken. Of zelfs dat je voelt dat je aan het verliezen bent.

Blijf kalm. Laat je niet kwaad maken. Het rood worden van je gezicht en hals is vaak een teken dat je je ergert en je geduld verliest. Dit veroorzaakt een hapering in je argumentering en biedt je tegenstander een opening om jouw argument te weerspreken.

Heb jij nog meer voorbeelden van onthullende lichaamstaal?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten