zaterdag 29 oktober 2011

Indonesische recepten - Nasi goreng

Als er één gerecht is dat bijna iedereen kent, is dat nasi goreng wel. Nasi betekent gekookte rijst en goreng betekent gebakken. De gewone, gekookte witte rijst heet nasi putih.
In Indonesië krijg je vaak nasi goreng als ontbijt opgediend. Het is even wennen, maar na een poosje weet je niet beter en wil je niet anders.

Om nasi goreng te maken, heb je koude gekookte rijst nodig, zodat de korrels tijdens het wokken lekker los blijven. De kunst is ook om de boemboe, de kruidenmix, die je bereidt goed op smaak te hebben voordat je de rijst erbij doet, maar je mag natuurlijk altijd wat zout, ketjap of sambal erbij  doen als je het nog te flauw vindt. De boemboe mag best sterk van smaak zijn omdat de hoeveelheid rijst die je toevoegt de smaak 'verdunt'. Nasi goreng mag nooit te vochtig zijn door een teveel aan ketjap.

Dit recept is van mijn vader. Gewoonlijk liet hij het kokkerellen aan mijn moeder over, maar hij had een paar gerechten waarvan hij vond dat alleen hij ze op de juiste manier kon bereiden.

Dit heb je nodig:
  • gekookte, afgekoelde witte rijst voor 4 personen
  • 2 eetlepels wokolie (1 eetlepel in een wok met een anti-aanbaklaag)
  • 200-250 gram rookspekblokjes
  • 3 grote uien in halve ringen gesneden
  • 3 tenen knoflook
  • 1 afgestreken theelepel trassipoeder
  • sambal oelek naar smaak, maar het lekkerst is een volle eetlepel!
  • 2 à 3 eetlepels ketjap asin (zoute ketjap) naar smaak
  • 3 eieren (hiervan maak je een dunne omelet)
Bereiding:
  • Maak van de eieren een dunne omelet en snij het in stukjes; de stukjes worden pas op het eind aan de nasi goreng toegevoegd
  • In een wok de olie goed verhitten
  • Voeg de spekjes toe en al omscheppend bruin maar niet droog bakken
  • Doe de uien, knoflook, trassi en sambal erbij en alles fruiten totdat de uien iets meer dan glazig zijn
  • Schenk de ketjap asin erbij en het geheel goed mengen; de temperatuur kan nu iets lager
  • Voeg de koude rijst toe en met twee houten spatels goed omscheppen en mengen
  • PROEVEN en eventueel wat zout of sambal toevoegen.
  • Roerei erbij doen, omscheppen, klaar!
Serveren met kroepoek, gesneden komkommer, gefruite uitjes en Amsterdamse uien of zilveruitjes.
En vergeet dat koude pilsje niet!

Selamat makan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten