zaterdag 8 oktober 2011

Indonesische recepten - sambal goreng tempe

Rauwe tempe (foodspeople.com)
Sambal goreng tempe is één van mijn lievelingsgerechten. Het is zoet en heet, een kenmerk van de Javaanse keuken. Mijn vader zei altijd dat tempe, samen met tahoe, het voedsel voor arme mensen is, die zich geen vlees kunnen veroorloven. Arm of niet, met deze ingrediënten en in combinatie met allerlei groenten kun je een volledig vegetarische Indische rijsttafel bereiden.


Tempe - soms ook als tempeh geschreven - is een koek van hele sojabonen die gemaakt wordt door de bonen te weken, koken en daarna te laten fermenteren. Door het fermenteren ontstaat er een compacte koek.
Wat tempe en tahoe met elkaar gemeen hebben, is dat je ze, voordat je er een gerecht van maakt, altijd eerst in hete olie moet frituren. Ook na marineren altijd eerst frituren!

Gebakken tempe (onzeplek.nl)
Wat heb je nodig?
  • 1 blok tempe
  • 4 uien
  • 2 theelepels trassipoeder (gefermenteerde garnalen) of verkruimeld blokje van 1 cm x 1 cm
  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel sambal badjak (Koningsvogel)
  • 2½ volle eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 à 3 volle eetlepels dikke zoete ketjap
  • olie om in te frituren
  • 3 à 4 eetlepels olie om het gerecht te bereiden

Bereiding - doe dit een paar uur voordat je gaat eten, zodat de smaak goed kan intrekken.
  •  Snij de tempe in plakken, in hete olie lichtbruin bakken en op keukenpapier laten uitlekken; daarna de plakken over de korte kant in brede reepjes snijden.
  • In wok of hapjespan de eetlepels olie verhitten en de uien en knoflook fruiten.
  • Trassi, sambal badjak, bruine basterdsuiker, ketjap en wat zout al omscheppend toevoegen tot het een dikke saus is; de temperatuur kan nu lager.
  • Tempe toevoegen en voorzichtig omscheppen; zorg ervoor dat de reepjes héél blijven.
  • Goed doorwarmen, maar niet bakken.
Dit gerecht moet je nóóit in de magnetron opwarmen, omdat de smaak dan bitter wordt. Gewoon op middelmatige temperatuur in de pan opwarmen.

Selamat makan!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten