woensdag 18 januari 2012

Cultuurverschillen - Etiquette in Marokko

Het vervolg van Zakendoen in Marokko gaat over de Marokkaanse etiquette, over wat je wel of niet moet doen tijdens (zakelijke) ontmoetingen.

Kleding
—  Kleding is formeel en vrij conservatief. Draag als man een donker kostuum, vooral tijdens de eerste zakelijke ontmoeting. Als vrouw kun je een mantelpak, jurk of broekpak dragen, maar zorg ervoor dat je er niet te bloot bijloopt, dus geen diepe decolletés, korte mouwen en onbedekte knieën.
—  Wees bescheiden met het dragen van dure accessoires.

Uitnodiging bij iemand thuis
—  Als je echtgenote jou op je reis vergezelt, informeer bij de gastheer of de uitnodiging ook voor haar geldt. Sommige behoudende Marokkanen hebben aparte vrouwen- en mannenruimtes en het onverwacht meebrengen van een vrouw kan niet altijd gelegen komen.
—  Kleed je formeel; hiermee toon je respect voor de gastheer.
—  Doe je schoenen uit bij het betreden van het huis.
—  Geef iedereen van het gezelschap een hand. Als er vrouwen aanwezig zijn, wacht dan even af of zij hun hand uitsteken om jou de hand te schudden. Doen ze dit niet, dan is een knik voldoende.


Cadeaus
—  Als je een uitnodiging krijgt om bij iemand thuis te komen, is het gebruikelijk om iets voor de gastheer mee te brengen. Neutrale attenties zijn noten, vijgen, dadels, bloemen of zoet gebak.
—  Een kleinigheid voor de kinderen wordt gewaardeerd.
—  Geef nooit alcohol, ook al weet je dat de gastheer dit drinkt.
—  Geef en ontvang cadeaus met beide handen.
—  Cadeaus worden niet geopend in aanwezigheid van de gever.

Tafelmanieren
—  De maaltijd wordt soms gebruikt aan kniehoge tafels met kussens rondom om op te zitten.
—  De gast zit meestal aan de rechterkant van de gastheer.
—  Voordat de maaltijd geserveerd wordt, is het gebruikelijk om je handen te wassen. Dit gebeurt niet aan de kraan, maar aan tafel. Er gaat een schaal rond en als het jouw beurt is, houdt je handen boven de schaal terwijl iemand anders er water overheen giet. Daarna krijg je een handdoek om je handen aan af te drogen.
columbusmagazine.nl
—  Wacht met het nemen van voedsel totdat de gastheer begint.
—  Er is een overvloed aan voedsel op tafel als teken van gastvrijheid. Soms wordt het op een grote, gemeenschappelijke schaal geserveerd. In dat geval neem je het voedsel van het deel van de schaal dat vóór je ligt. Reik daarom nooit over de schaal heen naar voedsel dat aan de andere kant ligt. Als gast zul je de lekkerste stukjes op 'jouw deel' aantreffen.
—  Om het voedsel van de schaal te nemen, gebruik je een stukje brood of je duim, wijs- en middelvinger van je rechterhand. Gebruik nooit je linkerhand want die wordt als onrein beschouwd.
—  Ook water wordt vaak uit een gemeenschappelijk glas gedronken. Als je dit liever niet wilt, vraag dan om limonade.
—  Als de maaltijd is afgelopen, komt de schaal weer langs om je handen te wassen.

Oogcontact
—  Oogcontact is afhankelijk van status in de sociale samenleving. Marokkanen die een hogere opleiding hebben of uit gegoede families komen hebben sneller direct oogcontact en communiceren ook verbaal directer.
—  Mensen die werk van lage status doen, proberen oogcontact vaak te vermijden en kunnen soms een ietwat slaafse houding aannemen.

Gebaren
—  Rechterhand: de toppen van je vingers en duim samenbrengen (vingertoppen omhoog) en een beetje op en neer bewegen op heuphoogte betekent in het wegverkeer 'een beetje langzamer' of 'wees voorzichtig'
—  Je duim onder tegen je kin houden betekent 'veel' of 'iets is vol'.
—  Je wijsvingers parallel naast elkaar houden betekent dat dingen gelijkwaardig of eender zijn.
—  Het naar beneden trekken van je onderste ooglid met je wijsvinger is een van de vele gebaren die 'schaamte' of 'je moet je schamen' aanduidt.
—  Je rechterhand op je hart plaatsen en vergezeld laten gaan van een lichte buiging is een teken van respect en wordt bij begroeten gebruikt.

Ken je nog andere etiquetteregels, gebaren of vormen van lichaamstaal, reageer dan via het contactformulier, zodat de lijst zo compleet mogelijk wordt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten