dinsdag 24 januari 2012

Scholieren en bloggen - 6 tips om imagoschade te voorkomen


skipr.nl

Bloggen is hot! Het is dé manier om jezelf te profileren en naamsbekendheid te geven, niet alleen zakelijk, maar ook privé. Steeds meer scholieren en studenten hebben een blog, uit vrije wil of omdat het een onderdeel vormt van het lesprogramma van de school. Om welke reden je ook blogt, het is verstandig om de privacy settings van je blog en wat en hoe je schrijft even goed in de gaten te houden.
Als je al een openbaar blog hebt, of je wilt er eentje beginnen, zakelijk of privé, denk dan eerst aan de volgende basispunten.


1. Zorg dat je blog niet gehackt wordt
Als je met een gratis versie van een blogprogramma aan de gang gaat, gebruik dan een moeilijk te achterhalen wachtwoord met letters en cijfers, dat op zijn minst 6 tekens lang is.

2. Wees verstandig met persoonlijke gegevens
Ik raad het af om je eigen adres, telefoonnummer, geboortedatum op je blog te vermelden. Gebruik ook nooit de echte naam, adres en overige gegevens van de personen die een rol in je artikel spelen. Als je bepaalde omstandigheden of situaties wilt beschrijven, verzin dan andere namen of, nog beter, verzonnen initialen.

3. Kies de juiste afbeeldingen
Zet geen foto's op je blog waardoor anderen kunnen nagaan waar je woont. Ook geen foto's van jouw uitspattingen of die van anderen. Vermijd ook al te intieme foto's. Ook al denk je nu dat het geen kwaad kan, over tien jaar denk je daar anders over, wanneer je potentiële werkgever jouw naam gaat 'googlen'.

4. Laat je niet leiden door emoties
Publiceer nooit een artikel dat je in kwaadheid geschreven hebt. Natuurlijk wil je je hart misschien luchten na een aanvaring met je werkgever, collega, vriend of familielid, maar schrijf het dan op in je privédagboek of koop een boksbal.

5. Wees niet platvloers
Wat de inhoud van je artikelen ook is, gebruik geen vulgaire taal en schrijf niet over  ongepaste onderwerpen. Alles wat je schrijft of plaatst, blijft permanent op internet aanwezig. Geloof me, als je later misschien een hoge positie hebt, wil je écht niet dat jouw naam aan een slecht imago verbonden wordt.

6. Wees je eigen eindredacteur
Jouw manier van bloggen bepaalt wat voor soort volgers je krijgt. Stel je blog zó in, dat de reacties die je krijgt eerst door jou worden goedgekeurd voordat ze geplaatst worden. Misschien vind je dit wel een soort censuur, maar het is beter om ongewenste of ongepaste reacties nu te vermijden dan er later schade van te ondervinden.

En onthoud dat deze punten ook van toepassing zijn als je op Hyves, Facebook of andere sociale netwerken zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten