zaterdag 21 januari 2012

Indonesische recepten - Tahu ketoprak

Zo af en toe is het lekker om een eenvoudig vegetarisch gerecht te maken. Ik kan me herinneren dat we tahu ketoprak vaak in januari aten, waarschijnlijk als tegenhanger voor al die uitgebreide maaltijden in december. Of we aten het in de zomermaanden, als iets salade-achtigs. Dit is zoals mijn moeder het maakte.

Dit heb je nodig:
  • 1 blok tahu in dobbelsteentjes
  • 100 gr. taugé
  • 100 gr. fijngesneden kool, b.v. spitskool of savooiekool
  • 2 kleine uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel fijngesneden selderijblaadjes
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel gula jawa (Javaanse suiker) of bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels dikke, zoete ketjap
  • 1 à 2 eetlepels citroensap (of azijn)
  • een beetje zout naar smaak
  • olie om in te bakken
  • zakje gefruite uitjes

Bereiding:
  • Taugé in een vergiet doen en met kokend water overgieten; goed laten uitlekken;
  • Dobbelsteentjes tahu in hete olie geelbruin bakken en op keukenpapier uitlekken;
  • Uien, knoflook, sambal en suiker goed fijn wrijven; daarna de pindakaas toevoegen en het geheel goed mengen; fruit dit mengsel in 2 eetlepels olie;
  • Voeg ketjap en citroensap toe; goed roeren;
  • Eerst de tahu, dan de taugé en vervolgens de kool en selderij erbij doen en voorzichtig omscheppen; goed warm laten worden, maar de groenten mogen niet slap worden.
Serveren op een platte schaal en bestrooien met de gefruite uitjes en de bieslook. Eet er warme rijst bij.
Selamat makan!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten