zaterdag 7 januari 2012

Interculturele communicatie - Universele gezichtsuitdrukkingen

Er zijn acht universele gezichtsuitdrukkingen, die met het uitdrukken van emotie te maken hebben: angst, interesse/nieuwsgierigheid, verdriet, schaamte, afgrijzen, verrassing, blijheid en boosheid.

Elke cultuur geeft haar eigen invulling aan deze gezichtsuitdrukkingen. De ene cultuur laat veel meer expressie toe, terwijl in de andere juist de voorkeur wordt gegeven aan een neutrale, niets verradende uitdrukking. Het tonen van emotie - in lichaamshouding, stem en gezicht - wordt soms als een teken van zwakte gezien.

In onze familie was er een tweedeling. Bij mijn vader zag je redelijk goed wat er in hem omging, maar dat gebeurde meestal in familiekring. Daarbuiten probeerde hij zoveel mogelijk een neutrale uitdrukking te bewaren.
Mijn oom, zijn broer, was helemaal het tegenovergestelde. Was hij verheugd? Kwaad? Tevreden? Hij kon je in een gesprek een complimentje maken en het volgende moment, met precies dezelfde uitdrukking, een uitbrander geven. In beide gevallen verried ook zijn stem geen emotie. Bij hem wist ik nooit waar ik aan toe was.

Bekijk hier de kenmerken die bij de universele gezichtsuitdrukkingen horen.

Hoe staat het met de Nederlandse emoties? Welke mogen getoond worden?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten