zaterdag 14 januari 2012

Indonesische recepten - Risolles

Ik ben gék op risolles! Eigenlijk ben ik gek op al die hartige hapjes zoals lemper, pasteitjes, martabak en de échte bapao. We aten die lekkernijen vaak op feestjes en familiebijeenkomsten. De gastvrouw had hiervoor - behalve voor de lemper en bapao, want die hoef je niet te bakken - vaak heel lang in de keuken gestaan terwijl haar kleding en haren langzaam de geur van olie opzogen. Mijn moeder bond vroeger nog wel eens een sjaaltje om haar hoofd in de hoop om zo haar haar tegen al te penetrante walmen te beschermen. Het hielp natuurlijk geen zier. Gelukkig had zij een kennis die een handeltje dreef in verschillende soorten 'rauwe' kroepoek en één keer in de week dapper de keuken indook om op bestelling pasteitjes en risolles te maken. De vulling van die risolles smaakte weer heel anders dan die van mijn moeder, maar dat is juiste het leuke ervan: iedere kok geeft zijn eigen invulling aan een recept.

warungmedan.nl

Als je verstandig en vooral gezond wilt eten, zou je pasteitjes en risolles misschien in de oven kunnen bakken, maar eerlijk gezegd, denk ik dat ze te droog worden. Dus, voor deze ene keer, een geheel onverantwoord, vette-lippenrecept met de herinnering aan toen. Een tip: maak genoeg flensjes. Wat je over hebt, kun je altijd opwarmen en als zoet toetje serveren. En wat de vulling betreft: geregeld even proeven totdat de smaak naar je zin is.





Dit heb je nodig:
  • afgekoelde, dunne, bleke flensjes, zonder gaten of scheuren; omdat je ze heel dun zijn, hoeven ze slechts aan één kant gebakken te worden.
  • zonnenbloemolie om in te bakken
Voor de vulling:
  • 500 gr gehakt, h.o.h.
  • 2 gesnipperde uien
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • klein blikje doperwtjes, extra fijn
  • bosje fijngesneden selderijblaadjes (of hoeveelheid naar smaak)
  • 1 grof-geraspte winterwortel
  • nootmuskaat 
  • bouillonpoeder
  • peper 
  • sambal oelek naar smaak (dit hoeft er niet in, maar een beetje pit is altijd lekker en smaakt naar meer)
  • Om de flensjes met vulling dicht te plakken, gebruik je een papje van bloem en water
  • 3 geklutste eieren en een bord paneermeel; wentel de pakketjes hierin vóór het bakken

Bereiding van de vulling
  • Uien en knoflook in 2 eetlepels hete olie fruiten, het gehakt erbij doen en rul bakken, totdat het vocht verdampt is;
  • Voeg de geraspte winterwortel en selderijblaadjes toe en goed roerbakken;
  • Nu de uitgelekte en wat afgedroogde doperwtjes erbij doen en voorzichtig omscheppen;
  • Doe er nu de droge kruiden bij en eventueel de sambal, goed omscheppen en de kruiden laten intrekken; vulling mag niet te nat zijn;
  • Laat de vulling afkoelen.
Verdere bereiding 
  • Verhit de olie tot ca. 170° C (de hoeveelheid is net als bij frituren: de risolles moeten kunnen bovendrijven);
  • Doe een lepel vulling op elk flensje, smeer de randen in met het bloempapje en vouw voorzichtig het flensje tot een pakketje;
  • Wentel de pakketjes eerst door de geklutste eieren, daarna door paneermeel;
  • Bak ze meteen in de olie totdat ze een mooie, goudbruine kleur hebben;
  • Vis ze met de schuimspaan uit de olie en laat op keukenpapier uitlekken

Selamat makan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten