Het leuke van dit gerecht is dat je de hoeveelheid kunt vermeerderen wanneer je onverwachte gasten krijgt. Bovendien heb je de keus om het met vers gehakt te bereiden of met van die snackballetjes die je kant-en-klaar bereid in de supermarkt kunt kopen. De opgegeven hoeveelheden zijn basishoeveelheden. Je kunt er meer of minder tomatenpuree, ketjap of suiker aan toevoegen, maar de hoofdsmaak is overwegend zoet-pittig en de kleur van de saus is meer roodbruin dan donkerbruin.
Dit heb je nodig:
- 500-600 gram gekruid gehakt, of een 1½ pak snackballetjes ('naturel' van smaak)
- 4 flinke uien, grof gesnipperd
- 4 tenen knoflook
- mespunt trassipoeder
- volle eetlepel sambal badjak of sambal manis (mag natuurlijk ook minder)
- 1 blikje tomatenpuree
- een flinke scheut dikke, zoete ketjap (naar smaak meer of minder)
- 1 afgestreken eetlepel bruine basterdsuiker
- zout naar smaak
- 50 gr boter/margarine en een vergelijkbare hoeveelheid wokolie
- Draai balletjes van ongeveer 3 cm van het gehakt; zorg dat ze goed 'dicht' zijn, want ze mogen niet barsten tijdens de bereiding.
- Verhit de boter en olie in een hapjespan totdat de boter middenbruin verkleurd is.
- Voeg de gehaktballetjes toe braad ze gelijkmatig op hoge temperatuur; voorzichtig omscheppen of, beter zelfs, met de pan schuiven zodat de balletjes ronddraaien terwijl ze bruin worden
- Temperatuur temperen en daarna de uien, knoflook, trassi en sambal badjak toevoegen en fruiten totdat de uien glazig zijn.
- Doe de ketjap erbij, goed mengen.
- Nu de tomatenpuree erin doen en weer goed mengen; even laten sudderen.
- Basterdsuiker toevoegen
- Zout naar smaak.
- Laten sudderen zodat de smaken kunnen intrekken, maar zorg ervoor dat het een dikke saus blijft. Voeg eventueel een scheutje heet water toe als het dreigt aan te branden.
Je eet het met Pandanrijst en als garnituur kan iedereen aan tafel zelf kroepoek oedang, emping, gefruite uitjes en Amsterdamse uien eraan toevoegen.
Selamat makan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten