zaterdag 15 oktober 2011

Indonesische recepten - Sambal goreng (basisrecept)

Sambal gorengs zijn pittige gerechten die je met vlees, vis, tahoe, tempe, eieren en verschillende groenten kunt bereiden. Ze vormen een belangrijk deel van de rijsttafel. In de meeste sambal gorengs zitten garnalen, ook al gebruik je andere hoofdbestanddelen. In het recept van vandaag zijn garnalen het hoofdbestanddeel. Ook voor dit gerecht geldt dat het lekkerder wordt als je het een paar uur vóór consumptie bereidt. De smaak kan dan goed intrekken.

Dit heb je nodig:
  • 200 - 250 gram Noorse garnalen
  • 3 grote sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 ontpitte lomboks (in ringetjes) of 1 forse theelepel sambal oelek
  •  1 groene òf rode paprika (in dunne reepjes)
  • ½ theelepel trassipoeder
  • 1 theelepel asem (gezuiverde tamarinde, in potjes te koop bij de toko)
  • 2 daon salamblaadjes of laurierblaadjes 
  • 3 djeroek poeroetblaadjes (blad van een bepaalde citrusvrucht, te koop in de toko)
  • 1 afgestreken theelepel laospoeder
  • ½ theelepel sereh (citroengras)
  • plak santen van 1½ cm
  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 1 theelepel suiker
  • zout naar smaak
Bereiding:
  • Snijd de sjalotten, knoflook en lombok fijn en op matige temperatuur in de boter of margarine fruiten met de trassi, asem, daon salam, laos, sereh en zout;
  • Voeg de paprika en djeroek poeroetblaadjes er onder voortdurend roeren aan toe;
  • Voeg nu de garnalen en een scheut (kopje) heet water toe; laat alles ca. 7 minuten doorsudderen;
  • Santen toevoegen en roeren totdat dit opgelost is;
  • Doe de suiker erbij en wacht totdat er een olieachtig vocht komt bovendrijven. Niet vergeten af en toe te roeren! Wanneer het vocht teveel indampt, voeg dan een scheutje heet water toe, want dit gerecht mag niet te droog zijn. 
  • Nu even proeven of de smaak over je tong glijdt. Ondanks dat het een pittig gerecht is, moet de smaak zich 'rond in de mond' ontplooien.
Nog even advies over het bijkruiden van Indische gerechten. Als je vindt dat er wat aan de smaak ontbreekt, voeg dan nooit de 'specerijen' toe, maar alleen de specifieke smaakmakers voor dat gerecht. In het geval van de sambal goreng garnalen is het de suiker, santen, asem of zout.

Selamat makan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten