zaterdag 25 februari 2012

Indonesische recepten - Indische hachee

Bij ons thuis aten we zelden Nederlandse pot. Mijn vader hield niet van aardappelen, groenten en vlees en als mijn moeder zoiets klaarmaakte, was het om míj een plezier te doen. Mijn vader at wél erwtensoep met rijst en een heel enkele keer hutspot, maar alleen als het vergezeld ging van een pittig vleesgerecht. Mijn moeder maakte dan 'haar' hachee klaar.

Dit heb je nodig:
■  500 gram runderpoelet
■  10 sjalotten of 5 grote uien, gesnipperd
■  5 tenen knoflook, geperst
■  1 theelepel sambal badjak
■  1 theelepel djinten
■  1 theelepel laos
■  2 theelepels ketoembar
■  6 kemirienoten, gepoft
■  3 eetlepels santen (dikke kokosmelk)
■  2 djeroek poeroetblaadjes
■  1 afgestreken theelepel serehpoeder óf 1 serehstengel
■  2 eetlepels vloeibare tamarinde

Bereiding
-  Wrijf sjalotten/uien, knoflook, sambal, djinten, laos, ketoembar, kemirienoten en serehpoeder in
   een vijzel tot een papje;
-  Voeg aan dit papje de tamarinde toe;
-  Schep het vlees erdoor en laat de kruiden ongeveer 2 uur goed intrekken; af en toe omroeren;
-  Verhit 5 eetlepels olie in een pan met dikke bodem en bak het vlees aan alle kanten bruin;
-  Voeg een kopje water toe en daarna de djeroek poeroetblaadjes en eventueel de serehstengel toe;
-  Goed doorroeren en op gematigde temperatuur zachtjes gaar laten sudderen;
-  Vóór het opdienen de blaadjes verwijderen en de santen toevoegen; even doorwarmen.

Je kunt dit gerecht opdienen met aardappelen (hutspot of andere stamppot), rijst of spaghetti.

Selamat makan!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten