Voor gado-gado kun je allerlei soorten groenten gebruiken. De voorwaarde is dat ze nog wel knapperig moeten zijn. Je mag ze dus maar kort koken of, nog beter, even stomen. Ik ben er trouwens ook geen voorstander van om de pindasaus er al bij voorbaat overheen te schenken. Doe de saus liever in een pannetje op een warmhoudplaatje en laat het aan de gasten over hoeveel ze willen gebruiken.
recipes.wikia.com |
■ 2 grote, gekookte vastkokende
aardappelen
■ 4 hardgekookte eieren
■ ½ tahoe, in blokjes en in olie
lichtbruin gebakken
■ ½ tempe, in blokjes en in olie
lichtbruin gebakken
■ groente: 200 gram sperziebonen
peultjes, wat bloemkoolroosjes,
klein spitskooltje, tauge, 1 kom-
kommer, eventueel een winter-
wortel in reepjes
Voor de saus:
■ 2 sjalotjes, fijngesneden
■ 3 ontpitte lomboks, fijngesneden
■ 1 รก 2 tenen knoflook
■ 2 theelepels trassipoeder
■ ½ theelepel laos
■ 1½ theelepel asempasta
■ 2 theelepels gula jawa (Javaanse suiker) of bruine basterdsuiker
■ 3 jeruk purutblaadjes
■ 6 eetlepels pindakaas
■ 50 gram santen
■ 1 theelepeltje zout
■ emping of kroepoek ter garnering
Bereiding
■ De aardappelen en eieren koken en de tahoe en tempe bakken;
■ De groenten schoonmaken en kort koken of stomen: wel gaar maar nog
knapperig. Laat de groenten uitlekken en afkoelen in een vergiet;
■ De sjalotten, lomboks, knoflook met de trassi, laos, asem, gula jawa, zout
en jeruk purutblaadjes goed kneuzen en opkoken met ongeveer 2 dl water;
■ De pindakaas toevoegen en goed roeren, zodat het een gladde massa
wordt;
■ Zodra de saus aan de kook is, de santen toevoegen en laten smelten;
■ Nog ca. 2 minuten zachtjes doorsudderen en dan is de saus klaar.
Serveren
Rangschik de aardappelen, groenten, tahoe, tempe en eieren op een grote schaal. Strooi er wat van de emping of in stukjes gebroken kroepoek overheen. De liefhebber van pittig kan er wat sambal badjak of sambal manis aan toevoegen.
Gado-gado met wat rijst is een complete, vegetarische maaltijd. Doe er een lekker Indisch toetje om het af te maken. De restjes groenten kun je de volgende dag in de briljante bami verwerken.
Selamat makan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten