vanka-kawat.nl |
Als kind vond ik het altijd heel gemeen dat ik bij sommige tantes nooit van alle gerechten mocht nemen als er ter gelegenheid van een verjaardag of andere feestelijke gebeurtenis een uitgebreide rijsttafel was bereid. Meestal werd de keus 'beperkt' tot een stuk of drie gerechten: sajoer lodeh, frikadel goreng en foe yong hai. Ik keek vaak jaloers naar de volwassenen die volop van de andere gerechten mochten pakken en vaak ontsnapte ik dan ook uit de 'kinderkamer' om bij m'n moeder een hapje van dat andere lekkers te proeven.
Dit heb je nodig:
■ ½ tempé, in blokjes gesneden
■ klein blikje maiskolfjes
■ 200 gram sperziebonen, in
stukjes van 2 cm
■ 1 kleine winterwortel, in
plakken
■ ½ spitskool, grof gesneden
■ 3 sjalotjes, gesnipperd
■ 2 teentjes knoflook, geperst
■ 1 rode lombok en 3 groene
lomboks, ontpit en fijngesneden
■ 1 theelepel suiker
■ 2 theelepels trassipoeder
■ 1 theelepel ketoembar
■ 1 theelepel laos
■ 2 daon salamblaadjes
■ 5 jeruk purutblaadjes
■ 1 theelepel asempasta
■ ⅓ blok santen
■ 2 bouillonblokjes
■ theelepel suiker
■ 2 eetlepels boter
■ zout naar smaak
Bereiding
■ Sjalotten, knoflook, lomboks, suiker, trassi en ketoembar fijnwrijven;
■ Boter smelten en hierin de fijngewreven ingrediënten samen met de daon
salam, laos, jeruk purut en asem fruiten;
■ Wanneer de sjalotten lichtbruin zijn: voeg de tempé toe en ongeveer 1
minuut omroeren;
■ Voeg 2 glazen (ca. 3 à 4 dl) heet water toe en daarna de sperziebonen,
wortelplakjes, maiskolfjes en bouillonblokjes erbij doen;
■ Deksel op de pan en ca. 10 minuten op lage temperatuur laten stoven;
■ Voeg de santen toe en roeren totdat de santen gesmolten is.
■ Doe de spitskool erbij en laat de sajoer zonder deksel nog 3 à 4
minuten sudderen
Mocht de sajoer tijdens de bereiding te veel indampen, voeg dan wat heet water toe.
Selamat makan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten