zaterdag 12 mei 2012

Indonesische recepten - Udang goreng (garnalenbeignets)

Mijn moeder is in 1984 overleden en in de daaropvolgende jaren tot aan zijn overlijden in 2005  heeft mijn vader meerdere romances gehad. Op een enkeling na waren ze allemaal van Indische afkomst. De reden hiervoor was niet alleen het kunnen praten over een gemeenschappelijke, culturele achtergrond, maar natuurlijk ook het eten.

Mijn vader had een lastig karakter en was niet makkelijk in de omgang. De enige vriendin die goed met zijn nukken en kuren overweg kon, was 'tante' Conny, omdat ze zelf even eigenwijs was als hij. Doordat ze beiden zo eigenzinnig waren, hadden ze een weekendrelatie. Doordeweeks zat mijn vader in zijn eigen huis en van vrijdag tot maandag bij haar. Ze konden niet te lang mét, maar ook niet zonder elkaar.

Tijdens onze ontmoetingen sprak ik haar altijd aan met 'mevrouw', maar toen er besloten werd om met z'n vieren met een privé-chauffeur van Jakarta, door Java naar Bali te trekken, voelden we met onze klompen aan dat je dan niet langer 'mevrouw' kon zeggen. Zij opperde zelf om "Conny" genoemd te worden, maar dat viel bij m'n vader helemaal niet in goede aarde. 
Mijn echtgenoot en ik moesten en zouden van hem 'tante' tegen haar zeggen. "Als je niet met iemand geknikkerd hebt, noem je hen maar 'tante' of 'oom' als blijk van respect," waren zijn afgemeten woorden. Het was voor hem ondenkbaar dat ik - van een latere generatie en stukken jonger - haar bij de voornaam zou aanspreken. Als Indischman van de oude stempel vond hij het vreselijk dat haar kinderen, vooral de dochters, hem altijd bij zijn voornaam noemden. De dochters waren waarschijnlijk net zo eigenwijs als hun moeder, want ze zijn hem wat dit betreft, nooit een stap tegemoet gekomen.

Gelukkig voor mijn vader - en voor ons - kon tante Conny goed koken. Eén van de gerechten die ik lekker vond waren haar garnalenbeignets. Je kunt ze bij de rijsttafel eten maar ook gewoon als lekkere snack met chilisaus.

Dit heb je nodig:
■     200 gram Noorse garnalen
■     1 theelepel djinten
■     1 theelepel ketoembar
■     3 tenen knoflook, geperst
■     1/8 blok santen
■     3 eetlepels bloem
■     1 ei
■     slaolie

Bereiding
■     Santen oplossen in een kopje heet water;
■     Roer nu de bloem en het ei erdoor en daarna de djinten, ketoembar en
      knoflook;
■     Voeg tenslotte de garnalen toe en goed mengen;
■     Verhit olie in een koekenpan en bak van het beslag kleine, platte koekjes.

Selamat makan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten