zaterdag 26 november 2011

Indonesische recepten - Frikadel goreng

Frikadel goreng is één van mijn favoriete onderdelen van een rijsttafel omdat het makkelijk te bereiden is en iedereen het lust. De hele familie is er dol op en ik maak vaak een dubbele hoeveelheid, omdat het aantal ballen al sterk verminderd is voordat we aan tafel gaan. Iedereen komt altijd even in de keuken gluren om de gerechten te 'controleren' en geheid wordt er een balletje weggepikt.

Dit heb je nodig:

  • 300 gram rundergehakt of half-om-half
  • 2 eieren
  • 3 middelgrote, gekookte aardappelen (kruimige soort)
  • 2 sjalotten
  • 1 à 2 tenen knoflook
  • ½ tot 1 afgestreken theelepel nootmuskaat
  • ½ tot 1 afgestreken theelepel kruidnagelpoeder
  • peper naar smaak of 1 theelepel sambal oelek (mijn voorkeur)
  • bouillonpoeder naar smaak. Let op, de ballen moeten pittig, maar niet te zout zijn.
  • slaolie of zonnenbloemolie om ballen in te frituren


Bereiding
:

  • Aardappelen koken en er een puree van maken; iets laten afkoelen.
  • Sjalotten, knoflook tot een papje kneuzen, of heel fijn snijden.
  • Eieren kort klutsen.
  • Meng het gehakt met de geklutste eieren, de aardappelpuree, sjalotten, knoflook en overige kruiden goed dooreen.
  • Draai er niet te grote ballen van en zorg ervoor dat ze glad zijn, anders barsten ze open bij het frituren.
  • Verhit de olie; er moet genoeg olie in wadjan of koekenpan om de balletjes een beetje te laten drijven als ze gaar zijn.
  • De balletjes op keukenpapier laten uitlekken.
Dit gerecht kun je van tevoren klaarmaken. Frikadel goreng wordt lauwwarm (magnetron) of koud geserveerd.

Selamat makan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten