zaterdag 3 december 2011

Indonesische recepten - Sambal goreng telor

Eén van de lievelingsgerechten van dochters en schoonzonen is sambal goreng telor. Het is gemakkelijk te maken en het kost weinig tijd. Oudste dochter is vooral gek op de saus doordat ik - net zoals mijn moeder dat deed - er meer uien aan toevoeg dan normaal gangbaar is.

Dit heb je nodig:

  • 4 hardgekookte eieren
  • 3 à 4 sjalotten of kleinere uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 ontpitte lomboks of 1 theelepel sambal oelek
  • ½ theelepel trassipoeder
  • ½ theelepel asem (als een soort pasta te koop in de toko)
  • 1 afgestreken theelepel laospoeder (of 1 schijfje laos)
  • 2 daon salamblaadjes 
  • 4 djeroek poeroetblaadjes (een soort citroenblad)
  • 1 flinke eetlepel boter of Blue Band margarine
  • ¼ blok santen
  • 1 theelepel suiker
  • zout naar smaak


Bereiding
:

  • Snij de eieren rondom een paar keer voorzichtig in, zodat de saus er goed in kan trekken.
  • Sjalotten of uien, knoflook en lombok fijnsnijden.
  • Boter of margarine verhitten, maar net niet bruin laten worden.
  • Voeg hieraan de sjalotten, knoflook, lombok, trassipoeder, asem, laos, salam en djeroek poeroetblaadjes toe en fruit dit alles op gematigde temperatuur totdat je een smeuïge massa hebt. 
  • Schenk er nu een scheut heet water bij (ongeveer 1,5 dl), goed roeren en daarna de eieren erbij doen.
  • Deksel op de pan en 10 à 15 minuten laten stoven.
  • Nu de santen erbij doen en blijven roeren totdat alles gesmolten is.
  • Suiker toevoegen en op gematigde temperatuur zonder deksel laten doorsudderen; nu en dan voorzichtig roeren en de saus over de eieren lepelen.
  • Wanneer er een olieachtig laagje ontstaat, is het gerecht klaar. Bij te veel indampen van het vocht een scheutje heet water erbij doen, want dit gerecht wordt met vrij veel saus opgediend.
Selamat makan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten