woensdag 3 september 2014

Bali 2014 — Afscheid van Ubud

Het is de laatste dag in Ubud. Vannacht is de sawah voor onze veranda onder water gezet. De sawah is nog niet 'waterdicht' en de slakken komen op de drassige stukken af. De vogels die dagelijks hun voedsel op dit veld zoeken, hebben nu de tijd van hun leven.



Het ontbijt in dit hotel is elke ochtend weer een spannende aangelegenheid door het bezoek van de 'huisaap'. Wanneer het personeel druk bezig is met het bereiden van omeletjes en de gasten aandachtig hun bordjes bestuderen, zie ik dat Huisaap heel stiekem op de muur is geklommen en de situatie in zich opneemt. Hij heeft het gemunt op het buffet waarop allerlei lekkernijen zijn uitgestald. De truc is om zo snel en ongemerkt mogelijk van de muur te springen, willekeurig graaien en meteen verdwijnen. Dat 'ongemerkt' lukt nooit want de grote sprongen maken behoorlijk wat lawaai. Het verschijnen van een aap traint de snelheid van handelen van zowel het personeel als de gasten. Het personeel heeft her en der bezems en lange bamboestokken gereed staan en begint onder luid gesis dreigende prikbewegingen te maken terwijl de gasten tassen en telefoons in veiligheid brengen. Het is een dagelijks ritueel, bekend bij aap en personeel.



Na het ontbijt gaan we naar dé markt van Ubud maar nu hebben we ook voor de terugweg transfer geregeld. Het is vandaag zo mogelijk nog klammer en warmer dan gisteren.
De markt is een mooi maar helaas erg vervallen gebouw met allerlei kraampjes die allemaal hetzelfde verkopen: sarongs, waaiers, sarongkleding, tassen en sieraden. Heel sporadisch zie je een oud vrouwtje salak, bananen en ander fruit verkopen. Het is onmogelijk om even rustig te kijken want zodra je blijft staan, komt er meteen iemand bij je om alles aan te prijzen. 



Hoe dieper je de krochten van het gebouw binnengaat, hoe troostelozer het wordt. Het hart is een grote, vierkante, betonnen bak waarin het afval gestort wordt. Niet leuk om te zien en niet aangenaam voor de neus. 



Toch wordt men op Bali zich veel bewuster van de noodzaak van afvalverwerking. Overal in Ubud staan steeds twee tonnen naast elkaar. De ene voor organisch afval, de andere voor het restafval. Ook zijn er veel Bali Green & Clean acties door scholen en bedrijven. Bali 'exporteert' het vuilnis naar Java voor verwerking, heb ik gehoord. Ik weet niet waarom Java  de verwerking van dit extra afval op zich neemt. Het afvalprobleem is daar schrijnender dan hier op Bali.

Onderweg naar de plaats waar we zullen worden opgepikt, sta ik weer vol bewondering te kijken naar het steigerwerk van de projecten die in aanbouw zijn. Alles is van bamboe. De staken staan dicht naast elkaar. Je moet wel een heel slanke bouwvakker zijn om er tussendoor te kunnen lopen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten